Na ile jest opłacalna i korzystna automatyzacja księgowości w kawiarni

oficiantAutomatyzacja kawiarni i restauracji nie zawsze są odpowiednio doceniona właścicieliami zakładów gastronomicznych. Restauratorzy, które większą część dochodów wykorzystują do płacenia za wynajem sprzętu i zapasów, są bardzo skrupulatne w sprawach oszczędności i obliczeń. Jednak koszty automatyzacji i instalacji programu do restauracji są często uważane za nieodpowiednie.

Nie wszyscy restauratorzy są zaznajomieni z niektórymi umiejętnościami oszustwa doświadczonych kelnerów i barmanów, nawet często nie są w stanie krytycznie przeanalizować sytuację, dlatego patrzą na pracę swojego personelu w swoim zakładzie przez «różowe okulary». W związku z tym, w ich zrozumieniu wdrożenie oprogramowania dla biznesu dla optymalizacji księgowości – to zupełnie bezużyteczne rzeczy.

Na przykład typową sytuacją w gastronomii, która nie jest częścią większej struktury jest to, że rano personel, w tym kucharzy i kelnerzy, przygotowują się do zmian, podczas gdy właściciel kawiarni robi zamówienia i jest na zakupach. Po otwarciu gości kawiarni stopniowo przychodzą, zajmując miejsca, a właściciel kontroluje proces poprzez video monitoring i osobiście w hali. Pewny we własnej wiarygodności i uczciwości swoich doświadczonych pracowników, wraca do domu późno w nocy.

Co się dzieje w rzeczywistości?

Jeszcze na etapie zakupów wystąpują momenty, nie sprzyjające oszczędności i racjonalnemu wykorzystaniu finansów. Przecież restaurator nie jest w stanie pamiętać o wartości każdego produktu i o tym, czy wszystko potrzebne on kupił.

Kiedy w godziny szczytu zajęte są wszystkie stoły i miejsca, przy ladzie barowej następuje najbardziej przyjemny czas dla machinacji personelu:

  • barman nie dolewa alkoholu, robiąc z jednego koktajlu dwa;

  • kucharz, który wydaje że pracuje o tej porze w kuchni dla klientów, w rzeczywistości może przygotowywać potrawy dla znajomych bez kolejki i bez paragonu.

Korzyści płynące z automatyzacji:

• nakłady na instalacje programów gastronomicznych zaczną kalkulować się już od drugiego miesiąca;

• możliwość monitorowania działania pracowników, budowania perspektyw na przyszłość i rozwijania swojej działalności;

• polepszą się stosunki z klientami ponieważ znikną niedowagi w potrawach i rozcieńczenie koktajli;

• pojawi się więcej wolnego czasu.

Oczywistym jest to, że automatyzacja zakładów gastronomicznych — jest unikalnym narzędziem do zwiększania wydajności, dochodowości i dalszego rozwoju.

Opublikowany w Przydatne informacje.